Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Govern declara la Dansa de la Gala de Campdevànol element festiu patrimonial d'interès nacional

El Govern ha acordat declarar la Dansa de la Gala de Campdevànol element festiu patrimonial d’interès nacional i inscriure-la al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
 
La Dansa de la Gala de Campdevànol és l’acte principal de la Festa Major del Roser, que se celebra el tercer diumenge de setembre. Es tracta d’una dansa amb un important arrelament popular i és un esdeveniment social i festiu molt esperat. La Dansa és representativa d’antigues danses cerimonials i té el seu origen en el traspàs de càrrecs de les pabordies del Roser. L’organitza l’Ajuntament de Campdevànol i es balla el diumenge i el dilluns a la plaça de la Dansa, amb un protocol i cerimonial molt acurats.
 
És executada per sis parelles i el capdanser, en total 13 balladors, que vesteixen la indumentària pròpia de la Dansa. El capdanser vesteix de negre, porta barret de copa i gambeto, i la batllessa porta un vestit negre i mantellina blanca. La resta de balladores, la campesa i les pabordesses vesteixen una faldilla florejada, gipó, davantal negre, mocadors de seda, mitges i caputxes blanques. Els balladors porten barretina, faixa, espardenyes, pantalons fins a mitja cama i armilla, de tonalitats diferents per distingir-los. La Dansa ha anat incorporant canvis en el vestuari, en la part coreogràfica i musical, i també en el sistema de renovació dels balladors, modificacions produïdes sobretot a meitat del segle XX, però que no n’han afectat l’estructura bàsica.


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias