Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament de Cultura rep el fons de l'editorial Gustavo Gili

  • El fons està integrat per més de 180.000 documents, majoritàriament cartes enviades i còpies de cartes trameses, però també contractes, factures, pressupostos o projectes editorials
  • La donació d’aquest fons s’emmarca en la voluntat del Departament de Cultura d’intensificar la conservació i difusió del patrimoni d'editors i editats de Catalunya
  • L’editorial Gustavo Gili va ser creada a Barcelona l’any 1902 i al llarg de la seva trajectòria ha tingut un paper molt actiu en el món de l’edició, amb projectes innovadors en el camp del llibre tècnic i artístic i presència internacional des del seus inicis
  • El conseller Mascarell ha destacat que “l’editorial Gustavo Gili ha tingut una trajectòria modèlica i és un fragment molt significatiu de la nostra història editorial i de la nostra història cultural”

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit l’acte de donació del fons de l’editorial Gustavo Gili al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A l’acte també hi ha intervingut la codirectora de l’editorial Gustavo Gili, Mònica Gili; la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, i l’escriptor i periodista Sergio Vila-Sanjuán, que ha fet gestions desinteressades per facilitar la donació d’aquest fons.
 
El fons de l’editorial Gustau Gili, fundada el 1902 a Barcelona, ha estat dipositat a la Biblioteca de Catalunya, fruit de la donació que n’ha fet la família Gili. Actualment es troba en procés d’ordenació. La documentació lliurada, que abasta des de la fundació de l’editorial fins a l’any 1989, està integrat per més de 180.000 documents, majoritàriament cartes enviades i còpies de cartes trameses, però també contractes, factures, pressupostos o projectes editorials, així com en alguns casos liquidacions de drets d’autor. La documentació permet resseguir tota la història de l’empresa.
 
En l’actualitat, els documents es troben agrupats en onze sèries cronològiques, seguides per alguns blocs temàtics i es conserven en 307 capses d’arxiu, que ocupen uns 38 metres lineals.
 
La donació d’aquest fons s’emmarca en la voluntat del Departament de Cultura d’intensificar la conservació i difusió del patrimoni d'editors i editats de Catalunya per garantir-ne la pervivència i el coneixement per part de la societat actual i de les generacions futures.
 
En la seva intervenció a l’acte, el conseller Mascarell ha destacat que “l’editorial Gustavo Gili ha tingut una trajectòria modèlica i és un fragment molt significatiu de la nostra història editorial i de la nostra història cultural, perquè els editors han constituït la columna vertebral del nostre país i de la nostra cultura”.
 
El conseller ha volgut agrair la donació a l’editorial: “És una donació molt generosa. Significa un gran enriquiment per al nostre patrimoni cultural”. “Us agraeixo la vostra generositat, la feina ben feta i una determinada manera d’entendre la cultura al nostre país”, ha expressat el conseller a la família Gili.
 
Mascarell ha explicat que “és important recalcar que la cultura no es fa des de les institucions, sinó bàsicament des de la societat. La vida cultural de Catalunya funciona perquè hi ha gent creadora i gent creativa. Tots dos tipus de gent s’agermanen en aquesta editorial. Els fundadors de l’editorial van decidir que la cultura, els llibres, eren una peça imprescindible de la vida d’un país, i que a més calia editar mirant el món. Són dues idees que estan molt presents i que faig meves: la cultura és un element clau en la vida d’un país i la cultura és trencar fronteres, mirar el món i transferir-s’hi”.
 
El conseller Mascarell ha manifestat que “des de l’inici vam tenir clar que el fons dels editors i editats havia de ser columna vertebral de la Biblioteca de Catalunya i aquest és un dels encàrrecs principals que te la institució”.
 
La codirectora de l’editorial Gustavo Gili, Mònica Gili, ha explicat que “l’editorial, creada pel nostre besavi l’any 1902, té molts anys d’història i durant tot aquest temps part de l’activitat empresarial ha quedat recollida en la documentació i la correspondència, que és aquest fons que ara donem a la Biblioteca de Catalunya”. “Sabem que la Biblioteca de Catalunya està constituint un fons d’editors i editorials que ha de reflectir la cultura de la ciutat i del país, i ens sentim molt honrats que el nostre fons estigui aquí i pugui ser visitat, investigat i estudiat”, ha afegit Mònica Gili.
 
El periodista Sergio Vila-Sanjuán, ha destacat que “la cessió d’aquest fons és important per a la història de l’edició i del llibre a Barcelona i a Catalunya”. Vila-Sanjuán ha explicat la tasca que ha dut a terme per a la donació del fons, que sorgeix d’un dels propòsits de l’Any del Llibre i la Lectura 2005, que era documentar la història de Barcelona com a capital editorial. “Era un perill real que els arxius editorials de Barcelona es perdessin”, ha afirmat. “El fons d’editats i editors que estem creant a Catalunya és un projecte pioner a Espanya i pot ser un element de referència a nivell internacional”, ha subratllat.
 
La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, ha remarcat que el fons és molt valuós perquè permet explicar “el món de l’edició al segle XX, això com la història social i cultural de Catalunya” i n’ha destacat la gran diversitat de personalitats de diferents àmbits que apareixen a la documentació donada, reflex de l’activitat de l’editorial.
 
Valor del fons
El conjunt és d’un interès extraordinari no només per a la història de la pròpia editorial –i de les empreses d’altres familiars, com la Dolphin Book de Joan Gili, d’Oxford–, sinó per a la història del món cultural de Barcelona, de l’evolució de la materialitat de la indústria editorial –paper, impressió, enquadernació, etc.–, i d’un conjunt importantíssim d’empreses culturals, a banda de facilitar l’evolució dels gustos i necessitats de la societat coetània.
 
Entre molts altres noms propis presents a la correspondència de l’editorial, podrien destacar-se a tall d’exemple els de personatges d’àmbits molt diferents: Joan Ainaud de Lasarte, Bartomeu Amengual,  Carme Balcells (que s’inicià com a representant d’autors cientificotècnics), Jurgis Baltrusaitis, Ignasi Barraquer, Bonaventura Bassegoda, Ricardo Bofill, Oriol Bohigas, Pere Bohigas, Antonio Bonet Correa, Joan Brossa, Emili Brugalla, Agustí Calvet, Ferran Canyameras,  Joaquim Carreras Artau, Noel Clarassó, Camilo José Cela, Alexandre Cirici, Xavier Coma, Pierre Deffontaines, Guillem Díaz-Plaja, Gerardo Diego, Agustí Duran i Sanpere, Concha Espina, Joaquín de Entrambasaguas, Adolf Florensa, Sebastià Gasch, Ricard Giralt-Miracle, Josep Janés, Josep Llorens i Artigas, Fèlix Millet, Jacint Raventós, Jordi Rubió, José Simón Díaz i Santiago Sobrequés. La documentació també recull la relació de l’editorial amb altres editorials, llibreries, institucions i associacions del món del llibre, la cultura i l’empresa.
 
 
L’editorial Gustavo Gili
L’editorial Gustavo Gili va ser creada a Barcelona l’any 1902. L’empresa ha desenvolupat al llarg de la seva trajectòria un paper molt actiu en el món de l’edició. Ha dut a terme projectes editorials molt renovadors en el camp del llibre tècnic i artístic i s’ha posicionat a nivell internacional des del seus inicis.
 
Des de 1960 està ubicada al carrer Rosselló, en un edifici projectat per Joaquim Gili i Francesc Bassó, que va rebre el premi FAD l’any 1961.
 
L’empresa familiar ha estat liderada per quatre generacions: Gustau Gili i Roig, Gustau Gili Esteve, Gustau Gili Torra i actualment els germans Gili Galfetti.
 
És una editorial capdavantera en el camp de l’art tant a nivell nacional com internacional.
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias