Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El conseller de Cultura inaugura la restauració del Claustre Major de l'Abadia de Poblet

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat de la delegada general de “la Caixa” a Tarragona, Empar Martínez, ha inaugurat les obres de restauració de les voltes i elements de recolzament del Claustre Major de l’Abadia de Poblet. A l’acte, hi ha assistit l’Abat del Monestir de Poblet, Josep Alegre; l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Lluís Grau; el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin; el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Ramon Borràs, i el director general del Patrimoni Cultural, Joan Pluma.
 
Les obres s’emmarquen en el programa Romànic Obert impulsat conjuntament per l’Obra Social "la Caixa" i el Departament de Cultura. La inversió en aquesta actuació ha estat de 800.000 euros que ha aportat en la seva totalitat l'entitat financera.
 
Restauració del claustre major de Poblet
 
La restauració, ha consistit en la consolidació d’elements estructurals de les galeries del claustre i el lavatori, la preservació de revestiments i pintures, i una millora del sistema de recollida d’aigües.
 
La intervenció s’ha fet a través d’un equip tècnic multidisciplinar que inclou arquitectura, restauració, arqueologia, construcció, restauració artística i jardineria, coordinat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General del Patrimoni Cultural. Les obres es van iniciar el setembre de 2010 i s’han acabat l’abril de 2012.
 
El claustre major, gòtic, del monestir de Poblet va ser construït el 1331 per ordre de Jaume II, per substituir-ne un de més antic, d'estil romànic, del qual es conserva el templet hexagonal del lavatori. La galeria sud està datada el segle Les obres de construcció es van allargar fins a principis del segle XVI.
 
El claustre presentava diverses problemàtiques que afectaven el materials de construcció provocades per tres factors: la presència continuada d’humitat provocada per uns sistemes de coberta, canalització i evacuació d’aigua de pluja molt limitat; l’envelliment natural dels materials i restauracions anteriors amb materials poc adequats.
 
En aquesta intervenció s’ha restaurat la canalització de la coberta i s’han perllongat les gàrgoles per evitar que l’aigua esquitxi les columnes. Per millorar la recollida de la pluja s’ha instal·lat a terra un sistema de canalització que envolta el claustre i connecta amb la xarxa d’evacuació del monestir. Amb aquesta canalització s’eviten tant els esquitxos provocats per l’aigua quan cau a terra, com l’acumulació d’humitat a les façanes de les galeries. El nou sistema s’ha fet aprofitant en part les antigues canalitzacions que es van descobrir durant l’excavació arqueològica que va posar al descobert restes dels fonaments del claustre i que permet conèixer el seu procés de construcció.
 
En la restauració s’han dut a terme també actuacions per a consolidar i sanejar elements de pedra amb problemes estructurals com esquerdes, fissures i erosió. L’obra original s’ha respectat al màxim i s’han substituït exclusivament els elements més degradats. Les zones afectades s’han tractat amb la impregnació en profunditat d’un producte consolidant.  Els materials de substitució estan integrats al conjunt del claustre tant pel que fa a la forma, color i tipus de material,  tot i que poden ser reconeguts com a elements d’intervenció de restauració. S’han repassat també les juntes obertes utilitzant materials respectuosos amb la pedra.
 
Pel que fa a la restauració de revestiments i pintures, la intervenció s’ha centrat a netejar tota la superfície per eliminar les restes de pols i de calç procedents de morters perjudicials per a la pedra, així com restes d’organismes biològics. Les pintures s’han fixat i en alguns casos s’han restituït per recuperar una visió més unitària del conjunt.
 
En el cas del jardí, la intervenció ha suposat un nou redisseny dels parterres, de la vegetació i del sistema de rec, amb l’objectiu de millorar l’aprofitament de l’aigua i evitar humitats. El nou projecte de jardineria inclou espècies autòctones que asseguren el manteniment de vegetació en qualsevol estació de l’any.
 
Visita al retaule major d’alabastre de l’església
 
A banda del Claustre també s’ha realitzat una intervenció al retaule major de l’església que ha consistit en una neteja de la pols superficial, la consolidació de fragments que no estaven ben fixats, l’estabilització de les escultures i la reintegració d’algunes parts perdudes com la cornisa de l’estructura arquitectònica i els dits de la ma de la Verge. Aquesta actuació i l’estudi previ per portar-la a terme han tingut un cost de 90.000 euros i també s’emmarca dins el programa Romànic Obert i ha estat dirigit pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de la Direcció General del Patrimoni Cultural.


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias