Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Govern declara associació d'interès cultural el Cercle Artístic de Sant Lluc

  • L’objectiu és reconèixer la trajectòria d’una institució artística de més de 115 anys que disposa d’un fons d’obres dels artistes catalans més importants

 
El Govern ha acordat avui declarar associació d’interès cultural el Cercle Artístic de Sant Lluc, que es dedica a l’estudi, el foment, la pràctica i la difusió de les arts plàstiques. L’objectiu de la declaració és reconèixer la trajectòria d’una institució artística de més de 115 anys d’història, arrelada a Ciutat Vella de Barcelona, que compta amb fons d’obres dels artistes catalans més importants i que s’ha caracteritzat per la seva tasca de foment de la cultura catalana.
 
El Cercle Artístic de Sant Lluc és una associació sense ànim de lucre constituïda el 22 de març de 1893 a la ciutat de Barcelona per Joan Llimona, Josep Llimona, Antoni Utrillo, Alexandre de Riquer i Dionís Baixeras. La voluntat dels fundadors era crear una comunitat d’artistes que entenia l’art com una veritable missió amb una connotació religiosa. Això explica que l’entitat confiés la seva guia moral al futur bisbe Josep Torras i Bages.
 
Pocs anys després del seu naixement, l’actuació de l’entitat es va caracteritzar per les iniciatives dedicades al foment de la cultura catalana. El sentit de servei al país explica que, tot i haver acollit els millors representants de l’art i l’arquitectura modernistes –Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch, Gaspar Homar, Eusebi Arnau, els germans Masriera–, s’identifiqués també amb el projecte noucentista. L’entitat també va acollir els renovadors del llenguatge plàstic, com a espai de tertúlia d’artistes i intel·lectuals, entre els quals hi havia Joan Miró.
 
El Cercle va ser obligat a tancar el juliol de 1936 pels seus orígens confessionals i no es va reobrir fins al 1951. Sota la seva protecció van néixer els Amics de Gaudí, l’Agrupació Dramàtica de Barcelona i la Coral Sant Jordi, seccions que van impulsar una tasca important de resistència cultural catalanista.
 
Amb 810 socis, actualment està integrat per artistes i afeccionats a les Belles Arts. Realitza cursos de pintura, tallers, organitza conferències, exposicions, col·loquis, presentacions i celebra la festa de Sant Lluc. Després d’haver passat per diversos espais, en l’actualitat té la seu al Palau Mercader, al carrer Mercaders de Barcelona.


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias