Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Mascarell: 'La inauguració del teatre l'Arxipèlag de Perpinyà és un pas molt important per reforçar la centralitat de la cultura catalana a Europa'

  • Aquest equipament, obra de l’arquitecte Jean Nouvel, reforçarà els lligams transfonterers en l’àmbit del teatre entre les comarques gironines i la Catalunya Nord
  • El Teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà s’emmarca en el projecte Escena Catalana Transfronterera, impulsat per les ciutats de Perpinyà i Salt

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha participar avui en la inauguració del nou centre de producció i promoció teatral Teatre de l’Arxipèlag de Perpinyà. També han participat en la inauguració l’alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol; el president de la Regió Languedoc-Rousillon, Cristià Bourquin; l'exalcalde de Perpinyà i actual president de l'àrea metropolitana de Perpinyà Mediterrània, Joan Pau Alduy; el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Joan Gauby; el director del Teatre de l’Arxipèlag, Domènec Reixach; i l’arquitecte del Teatre, Jean Nouvel.  Durant l’acte s’ha donat conèixer el programa de la primera temporada d’aquest espai.
 
El Teatre de l’Arxipèlag de Perpinyà permetrà reforçar els lligams transfonterers entre les comarques gironines i la Catalunya Nord.
 
Durant la seva intervenció, el conseller Mascarell ha ressaltat que amb la inauguració d’aquest nou espai ”reforcem la cultura del sud d’Europa, catalana, francesa, mediterrània, la connectivitat  entre les cultures del sud d’Europa, reforcem la història compartida, la llengua compartida i el futur comú”.
 
Segons Mascarell, “la força conjunta de Barcelona, Girona, Figueres, Perpinyà i altres municipis de la Catalunya del Nord, ens dóna una gran potència, una gran fortalesa i em penso que avui hem fet un pas molt important per reforçar la centralitat de la cultura a Europa on certament podem tenir una gran representació si tenim els equipaments i les condicions perquè els creadors hi són, les idees hi són i hi ha la voluntat. Si totes aquestes coses es sumen serem un dels referents culturals més importants d’Europa”
 
 
Una iniciativa cultural transfronterera
 
El Teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà s’emmarca en el projecte Escena Catalana Transfronterera, impulsat per les ciutats de Perpinyà i Salt. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la Unió Europea, promou la coproducció d’espectacles entre el Teatre de l’Arxipèlag de Perpinyà i El Canal-Centre d’Arts Escèniques de Salt, la unificació de les seves programacions artístiques, i el moviment de públics entre els dos espais. Per això, impulsarà, entre altres mesures, l’edició i distribució conjunta i bilingüe (en francès i en català) dels documents de comunicació (cartells, tríptics, calendaris de programació). A banda, ambdós teatres disposaran d’un lloc web comú que donarà la possibilitat de reservar entrades i d’accedir a informació sobre els espectacles. La col·laboració també preveu la creació de residències  d’artistes vinculats a ambdós centres, i la posada en marxa del festival transfronterer Argos.
 
El projecte permetrà la creació nous llocs de treball, afavorirà la circulació de treballadors entre Catalunya i França, i, en definitiva, l’intercanvi de públics i professionals del sector.
 
L’Escena Catalana Transfronterera té com a objectius l’establiment d’un espai transfronterer de creació i de difusió d’espectacles escènics comprès entre Tolosa, Barcelona i Montpeller, que posi en valor les obres contemporànies del Mediterrani occidental i la llengua catalana. També vol crear un pol d’activitat econòmica lligada a les indústries i el turisme cultural i donar major visibilitat  a la cultura catalana. Alhora, pretén esdevenir una plataforma d’intercanvi cultural entre l’estat espanyol i el francès, mostrar les cultures i llengües minoritàries, i promoure l’establiment de lligams arreu del Mediterrani.
 
Amb aquest projecte és  pas més en la col·laboració establerta entre Perpinyà i Salt, dues ciutats amb característiques similars pel que fa l’impacte que hi ha tingut la població immigrada. Ambdues poblacions col·laboren des de fa temps en xarxes de coproducció amb un objectiu doble: desconcentrar la cultura cap a la seva perifèria i els seus barris més desfavorits i dotar-se d’una eina de producció teatral que respongui a la identitat pròpia i a la dels seus habitants.
 
 
El Teatre l’Arxipèlag
 
El Teatre de l’Arxipèlag és una gran infraestructura de 10.000 m2 impulsada per l'Ajuntament de Perpinyà amb el suport del govern francès i dissenyada pels arquitectes Jean Nouvel i Brigitte Metra. Compta amb cinc edificis independents. Disposa d’una gran sala d’exhibició amb  un aforament modulable de 600 a 1.200 localitats, una sala de 400 localitats i un Centre de Creació format per una sala d’assajos, a més d’un taller de fabricació dels decorats i el vestuari.
 
El teatre forma part, alhora, d’un dispositiu de descentralització cultural que compta amb cinc sales disseminades pel territori de Perpinyà, especialment als barris més sensibles: el Convent dels Mínims a Sant Jaume, la Primavera a l’Alt Vernet, el Teatre de la Rencontre a Sant Martí, i, en construcció, l’Espai dels Caputxins al barri Sant Mateu. Tots aquests nous edificis afavoreixen les energies netes i sostenibles, especialment l’energia solar.
 
 
La programació
 
En la seva primera temporada, la programació del Teatre de l'Archipel de Perpinyà inclourà 78 espectacles, que abasten  el teatre contemporani, la reinterpretació dels clàssics, la sansa contemporània, òperes, concerts de música clàssica i de cambra, etc.
 
L’espectacle inaugural de la temporada és La Cantate de l’Archipel, una creació de Daniel Tosi feta a mida per a la inauguració del teatre. Hi participen Carles Santos, Sol Picó i Sergi López, i la posada en escena és responsabilitat d’Ariel Garcia Valdés.


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias