Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els néts del fotògraf Joaquim Gomis acorden amb el Departament de Cultura i la Fundació Joan Miró la gestió de l'Arxiu Gomis

 
· El fons Gomis consta de 70.000 imatges i documentació complementària

· Joaquim Gomis va mantenir un estret lligam d’amistat amb Joan Miró durant més de 50 anys, el que fa del seu fons fotogràfic un valuós document sobre la vida, l’obra, els paisatges i el procés creatiu de Joan Miró

· Va ser un dels primers creadors al nostre país que va emprar un llenguatge modern per a la realització de les seves obres


Els 10 néts del fotògraf Joaquim Gomis Serdañons, propietaris del seu arxiu, han signat un acord amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Joan Miró per tal de dipositar el fons de 70.000 imatges i la documentació complementària (cartes, reculls de premsa, llibres i catàlegs) a l’Arxiu Nacional de Catalunya que conservarà i digitalitzarà l’arxiu. La Fundació Joan Miró serà la dipositària dels drets i s’encarregarà de difondre l’arxiu i així com de donar-lo a conèixer i potenciar l’estudi de l’obra de Joaquim Gomis.

L’acord s’ha donat a conèixer aquest matí en una roda de premsa a la Fundació Miró, en què han intervingut el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president del patronat de la Fundació Joan Miró, Jaume Freixa; el director general del Patrimoni Cultural, Joan Pluma; el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans-Travé, i Odette Viñas Gomis i Gerard Gomis Omedes, néts de Joaquim Gomis.
 
En l’acte, el conseller Mascarell ha declarat que, amb l’acord sobre el Fons Gomis, “avui som tots una mica més rics “ i ha afegit que “estem donant valor a allò que uns quants catalans van fer per la cultura en condicions molt diferents probablement de les nostres”. El conseller també ha assenyalat que “tinc la convicció que un país que tracta amb cura, reconeixement i afecte els seus avantpassats és un país que mira al futur”.
 
 
Trajectòria de Joaquim Gomis
Joaquim Gomis (Barcelona 1902-1991) va mantenir un estret lligam d’amistat amb Joan Miró durant més de 50 anys, el que fa del seu fons fotogràfic un valuós document sobre la vida, l’obra, els paisatges i el procés creatiu de Joan Miró.
 
Com a fotògraf va ser un dels primers creadors al nostre país que va emprar un llenguatge modern per a la realització de les seves obres, tant pel que fa a la selecció de temes (la vida urbana, la tecnologia, l’arquitectura o la publicitat), com al tractament que els va atorgar (picats, contrapicats, fragmentació o recerca formal). Gomis va desenvolupar un llenguatge propi jugant amb els enquadraments i el tractament de la llum, que confereix un to poètic a les seves fotografies.
 
Va ser creador, amb Joan Prats, dels “fotoscops”, una recopilació de fotografies sobre un mateix tema endreçades de forma seqüencial que va presentar en un seguit de llibres editats entre els anys quaranta i seixanta, quan les seves obres es van poder conèixer amb aquestes publicacions, en projeccions i en exposicions.
 
Joaquim Gomis va tenir també un paper fonamental en la difusió de la modernitat gràcies a la seva participació en la creació de l’ADLAN (Amics de l’Art Nou) i del Club 49. A més, la seva vinculació a la ciutat el va portar a fundar i ser el primer president de l’Associació d’Amics de Gaudí i a participar en la creació de la Fundació Joan Miró de la qual va ser el primer president.
 
L’acord de dipòsit de l’Arxiu Gomis
La Fundació Joan Miró, conscient del valor documental de l’arxiu Gomis, especialment pel que fa a la seva estreta relació amb Joan Miró, ha promogut l’acord entre les tres parts per tal d’aconseguir aquesta resolució d’acord que ara es fa pública.

El Departament de Cultura, la Fundació Joan Miró i els 10 néts de Joaquim Gomis han signat l’acord que comprèn, a grans trets, les condicions següents:

· El nom del fons serà “Joaquim Gomis” i així apareixerà a la guia dels fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya i ho farà constar la Fundació Joan Miró en les seves publicacions i a la plana web del museu. L’emblema i la marca del fons que ha de constar a tots els suports i mitjans serà el logotip dissenyat per Joan Brossa.

· La família Gomis diposita gratuïtament durant un període de quinze anys renovables el fons a l’Arxiu Nacional de Catalunya que es compromet a conservar-lo. L’Arxiu realitzarà la restauració, si cal, i la classificació, descripció i informatització del fons, així com la digitalització del fons fotogràfic que associarà a les bases de dades per facilitar-ne la consulta a la sala o en línia.

· La família Gomis cedeix gratuïtament durant un període de quinze anys renovables els drets d’explotació de les imatges de l’arxiu Gomis a la Fundació Joan Miró que es compromet a treballar per a la difusió del treball de Joaquim Gomis mitjançant diverses activitats. Així, la Fundació es compromet a presentar en permanència una selecció d’obres i produir una exposició itinerant.

· La documentació no fotogràfica que complementa el fons serà, un cop classificada i, si s’escau digitalitzada, lliurada mitjançant document a la Fundació Joan Miró que també es compromet a preservar-la i difondre-la.
 
 Contingut del fons
 El contingut del fons està format per 67.474 exemplars fotogràfics en diferents formats, que es detallen a continuació:
 
 
 
 Format
 Quantitat 
 Positius B/N
 13.630
 Positius color 
 13.418
 Negatius 35mm B/N
 4.531
 Negatius 35mm color 
 13.241
 Negatius 6x6 B/N 
1.597
 Negatius 6x6 color 
 2.775
 Diapositives 6x6 
 9.190
 Contactes
 6.889
 Postals  
 2.203
 TOTAL
 67.474
 



Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias