Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Tristan Castanier, el descobridor de la història de la Maternitat d'Elna, presenta el seu llibre a Barcelona

Divendres, 18 de desembre (19.00 h), el director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, presidirà l'acte de presentació al Palau Robert de Barcelona
Tristan Castanier presenta el proper divendres (19 h) a Barcelona "Elisabeth Eindenbenz i la maternitat suïssa d'Elna. Dones en exili, mares dels camps". El llibre, editat per Edicions Trabucaire amb el suport del Memorial Democràtic,  és la primera investigació històrica exhaustiva i documentada sobre la figura i l'obra d'Elisabet Eindenbenz, la fundadora de la maternitat que va acollir milers d’exiliades per tal que poguessin donar a llum en bones condicions. El director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal, i l’alcalde d’Elna, Nicolàs Garcia, participaran en la presentació.
Tristan Castanier i Palau és doctorat en Història Contemporània. Aquest llibre és el fruit de molts anys de recerca que el van portar a Elna, a Viena (a trobar l'Elisabeth Eindenbenz), i a Suïssa per estudiar les fonts dels arxius helvètics, entre altres països. L’autor, que ha realitzat una investigació acurada i exhaustiva i ofereix una visió històrica de la institució i de la seva fundadora, analitza els apunts que la pròpia Elisabeth Eidenbenz realitzava de forma quotidiana sobre el dia a dia de la Maternitat. També ha investigat la correspondència d’Eidenbenz amb testimonis dels qui van trobar refugi a la Maternitat i altres documents.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat ha donat suport a diverses iniciatives per recuperar la història de la maternitat d’Elna. L’any 2005 va produir una exposició per rescatar de l’oblit l’exili i la figura d’Elisabeth Eidenbenz que ha itinerat per tot Catalunya i que ara es pot veure a Gavà.  
 
La Maternitat
La Maternitat d’Elna va ser fundada per Elisabeth Eidenbenz el 1939, mentre prop de cinc-cents mil refugiades i refugiats espanyols travessaven la frontera francesa i eren internats en camps de concentració, com els de Ribesaltes, Argelers o Sant Cebrià. Eidenbenz, una jove mestra del Cartell d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, va instal·lar una maternitat en una torre abandonada de la localitat d’Elna (Rosselló). Les infermeres de la Maternitat recollien les dones embarassades als camps i les portaven a Elna, on passaven una mitjana de 8 setmanes ben ateses i aprenent a tenir cura dels nadons. 597 nens i nenes fills de refugiades republicanes procedents de Catalunya, i d’algunes dones jueves, gitanes i d’altres procedències van néixer a Elna entre l’any 1939 i l’abril de 1944, quan l’exèrcit alemany va clausurar la Maternitat.
    • 18-12-2009 19.00 | Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107) | Barcelona (El Barcelonès) | Barcelona
      El director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, participarà en la presentació del llibre "Elisabeth Eindenbenz i la maternitat suïssa d'Elna", de Tristan Castanier Palau.

Cercador

Cercador

Destaquem