Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El conseller de Cultura inaugura l'11è Congrés de l'Associació Internacional d'Estudis Occitans

  • El Departament de Cultura i la Universitat de Lleida signen un conveni per facilitar la recerca i la docència en occità
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, inaugurarà el proper dilluns, 16 de juny l’XI congrés de l’Associació Internacional d’Estudis Occitans (AIEO). L’acte tindrà lloc a les 11 hores, a l’auditori del Centre de les Cultures i la Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida. A la inauguració hi participaran també el rector de la UdL, Roberto Fernandez Díaz; el president de l’associació Internacional d’estudis Occitans, Walter Meliga. També hi seran preents la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i el coordinador del congrés i titular de la càtedra d’occità  a la UdL, Aitor Carrera.
 
El Congrés tindrà lloc del 16 al 21 de juny i hi participaran 170 experts en llengua, literatura i cultura occitana, provinents de 60 universitats de 12 països: l’Estat espanyol, l’Estat francès, Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Estats Units, Brasil, Rússia, Japó, Canadà, Bèlgica i Holanda.
 
La Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida organitza l’XI edició del Congrés amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Aquest és el primer cop que se celebra en un territori en el qual l’occità és llengua oficial.
 
En el marc del Congrés, el Departament de Cultura ha organitzat una taula rodona sobre política lingüística de l’occità a Catalunya, amb la participació de representants dels Departaments de Cultura i d’Ensenyament i del Conselh Generau d’Aran. També organitza dues comunicacions, una sobre “coneixement i ús de l’aranès”, a càrrec de la Direcció General de Política Lingüística i l’altre sobre “L’estatut jurídic de l’occità: de la protecció a l’oficialitat”, a càrrec de la professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Eva Pons.
 
Les diverses ponències presentades al congrés tracten sobre occità modern, occità antic, literatura occitana medieval, literatura occitana moderna i contemporània, les polítiques lingüístiques de l’occitània, la Catalunya occitana i l’occitània catalana, i la cultura occitana.
 
De manera complementària a les activitats del congrés, aquest any s’ha fet coincidir la inauguració de la Mòstra de Cinèma Occitan i la signatura d’un conveni de col·laboració amb la Universitat de Lleida per a facilitar la recerca i la docència en occità mitjançant la cessió dels materials de la Mòstra a professorat i alumnat de la Universitat de Lleida.
 
L’acte de formalització d’aquest conveni tindrà lloc a les 10.30 hores a la seu del rectorat de la Universitat de Lleida. També hi serà present la Directora General de Política Lingüística, Ester Franquesa.
 
D’acord amb les disposicions del conveni, el Departament de Cultura, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística, facilitarà a la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida l’accés al material de la Mòstra de Cinèma Occitan,  i la informació sobre les edicions passades i futures del cicle. També facilitarà la realització de sessions públiques i gratuïtes de la Mòstra en el marc de les activitats de difusió de la Càtedra.
 
El Departament de Cultura organitza la Mòstra de Cinèma Occitan amb l’objectiu d’oferir una panoràmica de la llengua i la cultura occitanes a través de la creació audiovisual. La col·laboració del Departament amb altres institucions i empreses permet que el cinema en occità sigui present a les sales dels territoris català i occità.
 
També en el marc del Congrés, el Departament de Cultura lliurarà el premi Robèrt Lafont en reconeixement a la defesa projecció i promoció de la llengua occitana.
 
Més informació sobre el XI Congrés de l’Associació Internacional d’Estudis Occitans a: 
 
 
    • 16-06-2014 11.00 | Centre de les Cultures i la Cooperació Transfonterera. Campus de Cappont de la Universitat de Lleida | Lleida (Segrià ) | Lleida
      El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, inaugura l'11è Congrés de l’Associació Internacional d’Estudis Occitans (AIEO).

Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem