Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El president Torra es reuneix amb el coordinador d'IU, Alberto Garzón, i constaten molts punts de trobada i la necessitat de resoldre per la via política un conflicte polític

·         El president de la Generalitat Quim Torra s’ha reunit aquest mati amb el coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón

El president Quim Torra ha rebut aquest matí al Palau de la Generalitat el coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón. En la compareixença posterior davant dels mitjans de comunicació,  la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha qualificat la reunió de “molt cordial i interessant”  i ha destacat l’existència de “molts punts de trobada” com la necessitat d’obrir un diàleg i una negociació per tal de “resoldre per la via política el que és un conflicte polític”. 
 
Artadi ha explicat que, durant la trobada, Garzón ha exposat  la seva proposta d’una república federal com a model de país per a Espanya i ha expressat el seu desig que “Catalunya, a través del seu propi procés d'autodeterminació, acabés formant-hi part”. En tot cas i malgrat les diferencies, ambdós polítics han  coincidit en la necessitat de donar prevalença als valors republicans com “la manera de tornar a recuperar la democràcia, les llibertats i els drets civils”.
 
Durant la reunió també s’ha abordat la recuperació de les lleis socials aprovades per àmplia majoria al Parlament de Catalunya i la voluntat de treballar conjuntament pel seu restabliment, amb la constatació que  “en la societat catalana la sobirania del Parlament es tradueix, quan no hi ha interferència del Tribunal Constitucional, en benestar per les persones a Catalunya”
 
Reunió del president Torra amb Pedro Sánchez
En relació  a la reunió del proper dilluns entre els presidents Torra i Sánchez, la portaveu del Govern ha constatat que el Govern espanyol, “en cap cas ha vetat dialogar de cap tema”. Artadi ha subratllat que reprendre el diàleg, la interlocució de les relacions entre els dos governs “és un pas endavant” i ha recordat que “fa vuit anys que aquestes relacions estan congelades”. Per això “és important tenir una primera reunió oberta on puguem compartir i comentar com veu cadascú la situació actual, com s'ha arribat a aquesta situació, i com veiem que es pot començar a cercar solucions polítiques a un conflicte polític”. En qualsevol cas, Artadi ha tornat a insistir que el Govern “vol escoltar quina és la  proposta del Govern espanyol a la ciutadania catalana per a resoldre l’actual conflicte polític”.
 
Sobre la proposta llançada ahir pel president Torra d’una segona reunió al Palau de la Generalitat, la consellera ha recordat que tant el govern català com el govern espanyol sempre han parlat de “reprendre la interlocució” i que aquesta interlocució s’ha de reprendre “al mes alt nivell”, amb una discussió política “que vagi trobant les camins de la resolució del conflicte” i que al mateix temps “permeti baixar a nivell sectorial” per abordar els temes més concrets dels incompliments. És en aquest context que el president Torra convidava ahir públicament  al president Sánchez que la propera reunió sigui al Palau de la Generalitat al setembre.
 
Moció parlamentaria sobre els objectius del 9-N
Preguntada sobre la moció parlamentària sobre els objectius del 9-N i aprovada ahir al Parlament Artadi ha subratllat que la moció el que diu es que “l’objectiu polític de les tres forces parlamentàries és assolir la independència i això ho portaven les tres forces en el seu programa electoral i, per tant, és coherent votar-hi a favor”. En aquest sentit, Artadi no veu cap contradicció entre votar aquesta moció i votar-ne una altra reclamant diàleg perquè “una cosa és dir nosaltres som independentistes” i de l’altra que “hi ha un conflicte polític a Catalunya, i que  s'ha de resoldre per la via del diàleg i de la negociació. Crec que les dues coses són coherents”, ha conclòs.


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Jaume Clotet