Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

4 voltors negres s'incorporen al projecte de reintroducció d'aquesta espècie en perill d'extinció al Pirineu

Moment de l'arribada dels voltors.Autor: Equip de Boumort-Alinyà

El Departament d’Agricultura té a Boumort (Pallars Jussà) 9 exemplars de voltor negre pendents de ser alliberats a la tardor
 
En perill d’extinció, el voltor negre només compta amb una colònia d’una trentena d’individus a Catalunya
 
3 d’aquests voltors han arribat i s’estan aclimatant a les instal·lacions de la Finca d’Alinyà, propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera, que juntament amb el Departament d’Agricultura promouen aquest projecte de reintroducció
 
 
4 nous voltors negres s’han incorporat aquesta setmana a les instal·lacions del projecte de reintroducció del voltor negre al Prepirineu de Lleida. Provenen de diferents punts de la península Ibèrica: han estat recuperats en diversos centres de fauna (Extremadura, Andalusia, Regió de Múrcia, País Valencià i Madrid), recollits a Majadahonda al centre de GREFA i posteriorment cedits al projecte. Amb aquests 4 voltors sumats als 11 que es van incorporar els passats mesos de febrer i març ja són 15 els exemplars que reforçaran el projecte de reintroducció d’aquesta espècie en perill d’extinció a Catalunya.
 
Tots els voltors hauran passat uns mesos en instal·lacions d’aclimatació al Prepirineu de Lleida abans de ser alliberats: 6 animals a la instal·lació d’Alinyà i 9 a la instal·lació de Boumort. Durant aquest temps seran alimentats amb les mínimes molèsties o interacció amb els cuidadors i es familiaritzaran amb l’entorn (veuen l’espai natural que hi ha al voltant) i podran veure també altres voltors negres que ja hi ha en llibertat (que van a menjar als voltants de la instal·lació d’aclimatació). Tot això és molt important per afavorir l’assentament en aquesta zona un cop siguin lliures.
D’altra banda, pel que fa a la temporada de cria de 2014, hi ha 7 parelles formades, 3 de les quals ja tenen el poll i una quarta encara està incubant.
 
El projecte de reintroducció del voltor negre al Pirineu, el promouen el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalunya–La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diverses tasques educatives relacionades amb el projecte. REE hi participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permeten de fer el seguiment dels voltors negres del projecte.

Voltors negres a la gàbia d'aclimatació de Boumort aquest hivern

El voltor negre (Aegypius monachus) és el rapinyaire més gros d’Europa i està catalogat com a vulnerable a la península Ibèrica, on hi ha el 90% de la població europea. A Catalunya es considera en perill d’extinció. És una espècie de voltor molt tímida en comparació amb el voltor comú. S’alimenta sobretot de cadàvers de mida mitjana o petita (ovelles i conills morts, restes de carronya).
 
Actualment, la incipient colònia de voltor negre comptava al Prepirineu de Lleida amb 28 exemplars endògens, és a dir, alliberats o nascuts dins el marc del programa de reintroducció Boumort-Alinyà. Si hi afegim 4-6 voltors negres de fora que semblen haver-s’hi agregat, la colònia tindria ara al voltant de 30 individus. Aquí si ha de sumar els nous polls nascuts aquest 2014.
 
Entre els anys 2009 i 2013, la iniciativa ha comptat amb finançament europeu a través del programa de cooperació territorial Espanya–França–Andorra anomenat NECROPIR (Biodiversitat sostenible al Pirineu: els ocells necròfags, símbols d’una gestió concertada). A més de Catalunya, hi han participat el govern d’Andorra, el de Navarra, la Diputació Foral d’Àlaba i la Ligue pour la Protection des Oiseaux (LPO) de França.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 Cercador

Cercador

Destaquem

Departament