Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El conseller Romeva visita els treballs d'exhumació de la "tomba del soldat desconegut" a Cassà de la Selva, en el marc del Pla de fosses 2017-18

 • Romeva: “Amb el Pla de fosses posem llum a una part de la nostra història que ha estat durant molts anys enterrada”
 • El Departament d’Afers Exteriors desplega el Pla de foses 2017-18 amb l’inici de treballs d’exhumacions a Vilanova de Meià, Prats de Lluçanès i Cassà de la Selva

 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha visitat aquest matí els treballs d’exhumació de la “tomba del soldat desconegut” a Cassà de la Selva (Gironès), prevista al Pla de fosses 2017-18. A la tomba exhumada s’hi han trobat restes que podrien correspondre a les d’un brigadista internacional mort en combat durant la retirada de l’exèrcit republicà el 1939. A l’acte també hi ha assistit la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme García.
 
El conseller Romeva ha declarat que “amb el Pla de fosses posem llum a una part de la nostra història que ha estat durant molts anys enterrada” el què ha considerat “un deute històric que calia afrontar”. Ha remarcat que “l’obertura de fosses és una feina complexa” i ha afegit que “vuitanta anys més tard serà un procés llarg i lent però tenim la determinació d’arribar fins al final”. El conseller també ha volgut subratllar que “hi ha una part emocional que també cal gestionar amb molta cura, estem parlant de famílies que fa molts anys que estan buscant els seus familiars”. Finalment, ha recordat que "el Pla de fosses i el Programa d’Identificació Genètica són exemples tangibles del compromís del Govern amb la dignitat que volem per a la nostra democràcia”.
 
Els treballs a Cassà de la Selva s’estan fent en una fossa individual que havia estat senyalitzada amb un túmul de pedres. Es tractaria d’un soldat republicà, enterrat allí mateix segons testimonis presencials, mort en combat, i que la memòria oral del poble identifica com a brigadista internacional que hauria mort en retirada cap a França el 3 de febrer de 1939, abatut pels soldats franquistes. El lloc es coneix com la “tomba del soldat desconegut”, inicialment el cos es va trobar al marge del camí i va ser mal colgat, deu dies més tard va ser enterrat i metres més enllà del camí, just en el túmul senyalitzat amb pedres.
 
Ahir divendres, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva van visitar els treballs d'exhumació de fosses de la Guerra Civil a Prats de Lluçanès (Osona). També ahir, el conseller Romeva va visitar les tasques d'exhumació de fosses a Vilanova de Meià (Noguera). En aquests treballs d’exhumació, previstos al Pla de fosses 2017-18, fins ara s’hi han localitzat 9 individus que, segons la documentació, podrien correspondre a soldats republicans.
 
Les restes trobades tant a Vilanova de Meià, com a Prats de Lluçanès i a Cassà de la Selva seran objecte d’un estudi antropològic i forense i, posteriorment, es realitzarà l’estudi genètic de totes elles per poder encreuar-les amb les dades dels familiars que s’han fet una prova genètica en el marc del Programa d’Identificació Genètica.
 
Actuacions realitzades Pla de fosses 2017
 
A banda de les exhumacions realitzades a Vilanova de Meià, Prats de Lluçanès i Cassà de la Selva, des del gener de 2017 s’han dut a terme diverses actuacions previstes al Pla de Fosses 2017. Al Priorat, a les Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre, Baix Ebre, Montsià i Terra Alta), a la Noguera i a Osona s’han fet treballs de localització de noves fosses que han permès afegir al mapa 129 fosses noves. El mapa compta ara amb 503 fosses comunes, de les quals 235 estan confirmades i 268 són probables.
 
També s’han fet actuacions de recollida de restes òssies en superfície, corresponents a un mínim de 30 persones, a les Terres de l’Ebre, al Priorat, al Penedès, a Osona, a la Noguera i al Pallars Jussà. Recentment, durant els mesos de juliol i agost, s’han realitzat actuacions de recollida als municipis de Vinebre, Flix i Corbera d’Ebre, també a les Terres de l’Ebre, i al municipi de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta.
 
Pel que fa a les exhumacions realitzades fins ara en el marc del Pla de fosses 2017-2018, el mes de gener es va realitzar l’exhumació de la fossa de Tremp a on es van localitzar les restes òssies d’un civil. Posteriorment, el mes de juny s’ha realitzat l’exhumació de la fossa de Figuerola d’Orcau, a on s’hi han localitzat les restes de 17 soldats franquistes. Un total de 18 individus trobats, als quals ara s’afegeix els 10 individus trobats a les fosses de Vilanova de Meià, Prats de Lluçanès i Cassà de la Selva. Des de la presentació del Pla de fosses aquest mes de gener, ja s’han exhumat les restes d’un mínim de 58 individus.
 
Més informació:
 
 Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Responsable comunicació
  Anna Molas