Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament d'Afers Exteriors desplega el Pla de fosses 2017-18 amb exhumacions a Vilanova de Meià, Prats de Lluçanès i Cassà de la Selva

 • Junqueras: “Tenim el deure de reconstruir aquesta memòria, la causa de la justícia és una causa universal”
 • Romeva: “Totes aquestes persones mereixen ser rescatades de l'oblit, i nosaltres ens mereixem recuperar-ne el record perquè formen part de la nostra història"
 • Equips d'arqueòlegs treballen en l'exhumació de fosses a Vilanova de Meià, Prats de Lluçanès i Cassà de la Selva en les quals s'hi han localitzat fins ara les restes de 10 individus

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva han visitat avui els treballs d'exhumació de fosses de la Guerra Civil a Prats de Lluçanès (Osona), previstes al Pla de fosses 2017-18, a on s’hi han trobat fins al moment sis cossos. A l’acte també hi ha assistit la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme García.
 
Prèviament, el conseller Romeva ha visitat les tasques d'exhumació de fosses a Vilanova de Meià (Noguera), també previstes al Pla de fosses 2017-2018, a on s’hi han trobat fins el moment restes òssies de tres individus. Està previst que demà dissabte, a les 11.00 h, Romeva visiti a Cassà de la Selva (Gironès) on s’ha exhumat la “tomba del soldat desconegut”. 
 
Durant la visita a Prats de Lluçanès, el vicepresident Junqueras ha manifestat que “tenim el deure de reconstruir la memòria” i ha subratllat que “la causa de la justícia és una causa universal”. Junqueras ha dit que “el franquisme no només va matar molt sinó q va matar fins al final” i ha afegit que “de mal i de dolor n'hi va haver molt, però no tothom en va ser responsable”.
 
Per la seva banda, el conseller Romeva ha destacat que “totes aquestes persones mereixen ser rescatades de l'oblit, i nosaltres ens mereixem recuperar-ne el record perquè formen part de la nostra història”. El conseller ha remarcat “el compromís sincer i la determinació del Govern d’arribar fins el final” i ha recordat que "el Pla de fosses i el Programa d’Identificació Genètica són exemples tangibles del compromís del Govern amb la dignitat que volem per a la nostra democràcia”.
 
Vilanova de Meià
 
A Vilanova de Meià s’està treballant en l’exhumació de les fosses de Rams, la Teulera i Comadugla. A Rams, a on els treballs d’exhumació encara no han finalitzat, s’hi han trobat dins d’una trinxera diferents restes òssies corresponents a 3 individus que correspondrien, segons la documentació, a soldats republicans. L’equip de treball ha descartat provisionalment l’excavació a la Teulera per falta d’indicis d’inhumacions en l'espai documentat. En el cas de Comadugla, les primeres prospeccions realitzades no han trobat indicis de restes antropològiques en l'espai documentat però s’hi segueix treballant en un radi d’actuació més ampli.
 
Prats de Lluçanès
 
A Prats de Lluçanès s’està treballant en l’exhumació de les fosses de l’ermita de Sant Andreu de Llanars, la de Sant Sebastià i la de la Masia de les Galobardes. En el cas de Sant Andreu de Llanars, s’hi han trobat diverses restes òssies i fins el moment es pot confirmar que hi ha almenys 4 persones inhumades que, segons la documentació, correspondrien a soldats republicans. A la fossa de Sant Sebastià, s’hi han trobat fins ara les restes òssies de 2 persones; i en el cas de la fossa de la Masia de les Galobardes, l’equip d’arqueòlegs no ha trobat restes òssies a l’indret a on fonts documentals situaven la fossa i se'n descarta l'existència.
 
En el cas de Prats de Lluçanès, l’any 2004 ja va ser excavada la fossa comuna del Mas Puigvistós, permetent la recuperació de les restes de set soldats dels quals se’n va poder identificar un. El passat 23 d’agost, els equips de treball del Pla de fosses van realitzar l’anàlisi genètic de les restes exhumades el 2014. Les seves restes òssies es troben inhumades al cementiri del municipi.
 
Cassà de la Selva
 
Pel que fa al municipi de Cassà de la Selva, l’equip de treball està exhumant les restes òssies corresponents a un individu a l’anomenada “toma del soldat desconegut”. D’acord amb la documentació, correspondrien a un brigadista internacional. 
 
Les restes trobades tant a Vilanova de Meià, com a Prats de Lluçanès i a Cassà de la Selva seran objecte d’un estudi antropològic i forense i, posteriorment, es realitzarà l’estudi genètic de totes elles per poder encreuar-les amb les dades dels familiars que s’han fet una prova genètica d’acord amb les previsions del Programa d’Identificació Genètica.
 
Actuacions realitzades Pla de fosses 2017
 
A banda de les exhumacions realitzades a Vilanova de Meià, Prats de Lluçanès i Cassà de la Selva, des del gener de 2017 s’han dut a terme diverses actuacions previstes al Pla de Fosses 2017. Al Priorat, a les Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre, Baix Ebre, Montsià i Terra Alta), a la Noguera i a Osona s’han fet treballs de localització de noves fosses que han permès afegir al mapa 129 fosses noves. El mapa compta ara amb 503 fosses comunes, de les quals 235 estan confirmades i 268 són probables.
 
També s’han fet actuacions de recollida de restes òssies en superfície, corresponents a un mínim de 30 persones, a les Terres de l’Ebre, al Priorat, al Penedès, a Osona, a la Noguera i al Pallars Jussà. Recentment, durant els mesos de juliol i agost, s’han realitzat actuacions de recollida als municipis de Vinebre, Flix i Corbera d’Ebre, també a les Terres de l’Ebre, i al municipi de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta.
 
Pel que fa a les exhumacions realitzades fins ara en el marc del Pla de fosses 2017-2018, el mes de gener es va realitzar l’exhumació de la fossa de Tremp a on es van localitzar les restes òssies d’un civil. Posteriorment, el mes de juny s’ha realitzat l’exhumació de la fossa de Figuerola d’Orcau, a on s’hi han localitzat les restes de 17 soldats franquistes. Un total de 18 individus trobats, als quals ara s’afegeix els 10 individus trobats a les fosses de Vilanova de Meià, Prats de Lluçanès i Cassà de la Selva.
 
Pel que fa a l’anàlisi genètic de les restes exhumades, aquesta tasca ja s’ha dut a terme a Tremp, Prats de Lluçanès i Figuerola d’Orcau. Durant el mes de setembre es treballarà en l’anàlisi genètic de les restes exhumades a Balaguer i a la Tabacalera del Tarragonès.
 
El Pla de fosses inclou la sistematització dels protocols d’actuació i la planificació de futures actuacions. S'estableix així una dinàmica clara, formal i continuada de treball per a la recuperació de restes de persones desaparegudes. El Pla complementa el Programa d’Identificació Genètica, ja que permet recuperar les restes òssies de persones desaparegudes, analitzar-les i encreuar-les amb les dades genètiques dels familiars de persones desaparegudes.
 
 Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Responsable comunicació
  Anna Molas