Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Govern impulsa una marató d'idees per crear noves eines digitals per a la difusió de dades obertes

  • El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha inaugurat aquesta tarda la Ideató de dades obertes de contractació pública
  • Equips formats per persones amb diversos perfils vinculats a les dades obertes tractaran d’idear eines digitals per apropar les dades obertes de la Generalitat als ciutadans

 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha inaugurat aquesta tarda la primera Ideató de dades obertes de contractació pública que té lloc a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya durant els dies 7 i 8 de juliol. Aquesta marató d’idees està organitzada pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència en el marc del projecte europeu Open4Citizens i compta amb la col·laboració de la Fundació i2CAT. A la presentació hi ha assistit el secretari de Transparència i Dades Obertes, Jordi Foz, i també hi ha participat el director de l’EAPC, Agustí Colomines.
 
El conseller Romeva ha apuntat que aquesta marató d’idees “és un exemple de superació del paradigma burocràtic per passar al paradigma del govern obert”, i ha explicat que en aquesta primera edició “ens hem centrat en l’àmbit de la contractació pública perquè la Generalitat ja disposa d’un volum de dades molt important que podem i hem d’aprofitar entre tots, i perquè pot permetre assolir fites rellevants per crear un clima de confiança en la bona gestió pública”.
 
El conseller també ha assegurat que “volem donar un ús social a la informació generada per l’Administració i transitar així cap a un model col·laboratiu que tracti la ciutadania com a subjecte actiu i crític”. En aquest sentit  ha afegit que “les dades obertes són una oportunitat per enfortir la política i aconseguir major qualitat democràtica”. Ha conclòs en dir que “la informació en mans de l’administració ha deixat de ser d’ús privatiu dels responsables administratius, ara és un bé de domini públic a disposició de la ciutadania”.
 
Ideató de dades obertes
 
A l’Ideató hi participen persones vinculades a les dades obertes a través de diversos àmbits com programadors informàtics, periodistes de dades, activistes, i també especialistes en contractació pública o treballadors de l’administració.  Es tracta d’una dinàmica participativa en la qual es planteja el repte d’apoderar la ciutadania pel que fa a una contractació pública legalment i èticament impecable, socialment responsable i econòmicament eficient.
 
En la dinàmica, els equips formats per persones amb diferents perfils tractaran d’idear eines digitals com ara serveis web i aplicacions que utilitzin les dades obertes de la Generalitat de Catalunya. La Generalitat es compromet a invertir en el desenvolupament dels dos millors projectes, previ estudi de viabilitat tècnica i disponibilitat econòmica, i s’entregaran premis individuals als participants dels equips guanyadors. El lliurament dels premis anirà a càrrec del secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, dissabte, 8 de juliol, a les 19.30 h.
 
Aquesta tarda la ideató ha comptat amb les intervencions de diversos experts en dades obertes, hi ha participat la sub-directora general de Seguiment i Avaluació de la Contractació Pública, Anna Ciutat; la presidenta del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, Neus Colet; el catedràtic de Dret Administratiu a la Universitat Oberta de Catalunya, Agustí Cerrillo; i el representant d’Open4Citizens al projecte pilot de la ciutat de Milà i professor del Departament d’Arquitectura i Estudis Urbans (DATSU) del Politecnico de Milano (Itàlia), Francesco Molinari.
 
Consulteu el programa complet aquí.


Cercador

Cercador

Destaquem

  • Twitter del Govern

    Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

  • Govern transparent

    Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament