Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament d'Afers Exteriors signa un conveni amb els ajuntaments del Bruc i Súria per a iniciar els treballs a la fossa de Can Maçana

Aquesta actuació està prevista al Pla de fosses 2017-18 impulsat pel Departament d'Afers Exteriors

  • El Departament d'Afers Exteriors assumirà els treballs d'excavació i garantirà que es portin a terme els treballs d'identificació genètica de les restes òssies localitzades i el seu encreuament amb els perfils genètics dels Programa d'Identificació Genètica
  • Els ajuntament del Bruc i Súria s'han compromès a realitzar les tasques de prospecció de la fossa i a localitzar els familiars de les persones pressumptament enterrades

 


El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; l’alcalde del Bruc (Anoia), Enric Canela; i l’alcalde de Súria (Bages), Josep Maria Canudas, han signat avui un conveni per iniciar els treballs de localització, prospecció i eventual excavació de la fossa de Can Maçana. Aquesta actuació està prevista al Pla de fosses 2017-18 impulsat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.
 
El conveni compromet els municipis del Bruc i Súria a realitzar les tasques de prospecció de la fossa que permetrien confirmar la seva existència, així com localitzar els familiars de les persones presumptament inhumades en aquest indret.
 
Per altra banda, el Departament d’Afers Exteriors, en el cas que les tasques de prospecció confirmin la localització de la fossa de Can Maçana, assumirà els treballs d’excavació. A més, el mateix Departament ha de garantir que es portin a terme els treballs d’identificació genètica de les restes òssies localitzades, tal com preveu el Pla de fosses 2017-18, i que aquestes dades s’encreuin amb els perfils genètics del Programa d’Identificació Genètica dels familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
 
A la fossa, que es troba en una cuneta de la carretera de Can Maçana al terme municipal del Bruc i que consta com a fossa probable al mapa de fosses de la Generalitat de Catalunya, hi hauria enterrats almenys vuit veïns de Súria i Valls de Torroella executats per les tropes franquistes el 1939.
 
Pla de fosses 2017-18
 
El Departament d’Afers Exteriors va presentar el mes de gener el Pla de fosses 2017-18 amb l’objectiu de portar a terme actuacions en fosses a tot el territori. Fins ara s’ha exhumat una fossa a Figuerola d’Orcau, on s’hi van trobar les restes de 17 individus, i també s’han fet treballs de recollida de restes òssies en superfície a les Terres de l’Ebre, al Priorat, al Pallars Jussà i a la Noguera que corresponen a un mínim de 30 persones.
 
Al Priorat, a les Terres de l’Ebre, a la Noguera i Osona s’han fet treballs de localització de noves fosses que han permès afegir 129 fosses noves al mapa. El mapa de fosses compta ara amb 503 fosses comunes, de les quals 235 estan confirmades i 268 són probables.
 
El Pla de fosses complementa el Programa d’Identificació Genètica, ja que permet recuperar les restes òssies de persones desaparegudes, analitzar-les i encreuar-les amb les dades genètiques dels familiars de persones desaparegudes.Cercador

Cercador

Destaquem

  • Twitter del Govern

    Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

  • Govern transparent

    Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament