Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Romeva: "L'Olimpíada Popular ens recorda que comptem amb la valentia de defensar i reivindicar els nostres ideals"

El conseller ha presidit aquesta tarda l'acte "Olimpíada Popular, un ideal i un cartell" al Memorial Democràtic


  • El Govern homenatjarà les entitats que van organitzar l’Olimpíada Popular de 1936 en un acte institucional el 19 de juliol, organitzat en el marc dels actes de commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil

 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presidit aquesta tarda l’acte “Olimpíada Popular, un ideal i un cartell” que ha tingut lloc al Memorial Democràtic. També hi ha intervingut el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas. Durant l’acte, el doctor en Història i professor de la Universitat Ramon Llull, Xavier Pujadas, ha ofert la conferència un “L’ideal de l’Olimpíada Popular. Posteriorment, el doctor en Història de l’Art i especialitzat en cartellisme, Santi Barjau, ha parlat del cartellisme durant la II República i la imatge gràfica de l’Olimpíada Popular.
 
El conseller Romeva ha destacat que “l’Olimpíada Popular era un projecte valent, carregat de valors positius” i ha afegit que “per això és de justícia que avui parlem i recordem aquells homes i dones, les entitats i clubs que es van implicar en aquest projecte per la defensa d’un món millor i que l’esclat de la Guerra Civil va impedir que es portés a terme”. Romeva ha subratllat que “l’Olimpíada Popular ens recorda que comptem amb la valentia de defensar i reivindicar els nostres ideals”.
 
El titular d’Afers Exteriors ha parlat sobre el concepte “esport popular”, que es va posar sobre la taula per primera vegada a Barcelona amb l’Olimpíada Popular, que “desvinculava l’esport de la competició, l’esport esdevenia font de plaer i de benestar per a tothom, una idea aleshores radical i oposada a l’ús uniformitzador que en feia el feixisme internacional”.  
 
En la seva intervenció el conseller també ha avançat que, en el marc dels actes de commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil, el Govern homenatjarà les entitats que van organitzar l’Olimpíada Popular de 1936 en acte institucional el dia 19 de juliol. L’homenatge tindrà lloc a l'Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i més de 400 nens i nenes participaran en les jornades esportives que es faran al llarg del matí.
 
L’Olimpíada Popular
 
L’any 1936 Barcelona va voler organitzar l’Olimpíada Popular, un esdeveniment esportiu que pretenia donar resposta als Jocs Olímpics que se celebraven a Berlín, sota domini nazi. El cop d'estat franquista però, va impedir que s’arribessin a fer aquells jocs alternatius que volien exaltar la pau i la germanor entre pobles, i ser una denúncia del nazisme. Entre els dies 19 i 26 de juliol del 1936, Barcelona esperava rebre més de sis mil esportistes d’arreu del món.
 
L’homenatge als promotors de l’Olimpíada Popular serà l’últim acte del projecte impulsat pel Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil i el franquisme. El projecte ha tingut per objectiu al llarg del darrer any la recuperació de la memòria històrica a través d'exposicions itinerants, conferències, jornades i homenatges a Catalunya i també a diversos països europeus per tal de difondre-ho en l'àmbit nacional i internacional.
 
A més del Govern, ha implicat les entitats de memòria democràtica i del foment de la pau i els Drets Humans, l'administració local, les universitats i altres institucions acadèmiques, així com d'altres organitzacions civils que s'hi ha volgut sumar.Cercador

Cercador

Destaquem

  • Twitter del Govern

    Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

  • Govern transparent

    Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament