Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Romeva: "Avui comencem a dissenyar el procés constituent"

  • El conseller d’Afers Exteriors ha inaugurat avui el cicle de debats “Processos constituents al món” al CCCB
  • La primera sessió ha comptat amb la ponència del vicedirector del Centre for Research on Direct Democracy de Zurich i expert en processos participatius, Uwe Serdült
  • El cicle consta de vuit sessions amb experts internacionals que analitzaran els casos d'Islàndia, Irlanda, Escòcia, Equador, Bolívia i Xile posant èmfasi en la deliberació i implicació de la ciutadania

 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva,  ha inaugurat aquest dijous al vespre el cicle de debats “Processos constituents al món” impulsat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, a través del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis. En la primera sessió d’aquest cicle, que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el ponent convidat ha estat el vicedirector del Centre for Research on Direct Democracy de Zurich i expert en processos participatius, Uwe Serdült. La sessió ha estat conduïda pel professor de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra i relator del cicle de debats, Jaume López.
 
El conseller Romeva ha dit que amb el cicle de debats inaugurat avui “ens proposem explorar les vies de participació ciutadana per elaborar la futura constitució catalana” i ha afegit que “ens ha de facilitar les eines per portar la teoria a la pràctica”. També ha destacat que “el procés constituent que ha d’arrencar enguany, després del referèndum, és una oportunitat per repensar-ho tot, amb criteri propi” i ha sentenciat que “avui comencem a dissenyar el procés constituent”.

En la seva intervenció el conseller també ha destacat que “el paper de la ciutadania és clau per exercir la sobirania i decidir quin estat volem” i ha apuntat que “la participació directa dels ciutadans i ens obliga a pensar fórmules més horitzontals d’entendre i d’exercir el poder polític”. En aquest sentit, ha dit que “és necessària una nova generació de textos constitucionals nascuts de la implicació activa de la ciutadania”.

Per la seva banda, el professor Uwe Serdült ha explicat els motius pels quals és important la participació ciutadana en l’elaboració de textos constitucionals. “La gestió sostenible dels recursos comuns depèn del grau d’integració de la societat en l’elaboració de les regles per a gestionar-los”, ha apuntat. L’expert en processos participatius també ha exposat el cas suís, que permet la celebració de referèndums a petició de la ciutadania, i ha parlat sobre les eines de democràcia directa. “Perquè la democràcia directa funciona són necessaris actors polítics forts al marge del govern, que aportin la connexió entres les institucions i la societat”.

L'última jornada del cicle de debats serà el dia 15 de juny i s'hi exposaran les conclusions recollides en les sessions prèvies de la mà del relator, Jaume López, i també hi intervindrà el conseller Raül Romeva. Les conclusions recolliran la millor metodologia i les millors pràctiques exposades per a poder implementar-les al procés constituent català.

El cicle de debats

El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència impulsa aquest cicle de debats que se centra en les principals experiències de democràcia participativa en processos constituents d'arreu del món. Les jornades compten amb professors i experts internacionals que han estat implicats en els debats constituents dels seus països. S'han programat vuit sessions entre els mesos de març i juny, obertes a tothom, en les quals s’analitzaran els casos d'Islàndia, Irlanda, Escòcia, Equador, Bolívia i Xile posant èmfasi en la deliberació i implicació de la ciutadania.

 
La propera sessió es farà el 30 de març sota el títol “La convenció constitucional d’Irlanda”, i anirà a càrrec de la professora de Ciències Polítiques a la Dublin City University i investigadora de la Irish Constitutional Convention, Jane Suiter.  (Veure el programa complet)
 
L'objectiu de les jornades és divulgar les experiències recents que s'han donat a diferents països d'Europa i Amèrica Llatina. S'han escollit les experiències més innovadores pel que fa a la participació de la ciutadania en l'elaboració de textos constitucionals. Aquests processos permeten estudiar la relació entre els components representatius i participatius a l'hora de dibuixar nous marcs constitucionals. Així, aquest cicle vol presentar una panoràmica de diferents processos, analitzant-ne la seva metodologia i la forma de crear espais rellevants de debat on presentar i discutir propostes per part de la ciutadania, més enllà de la representació parlamentària.Cercador

Cercador

Destaquem

  • Twitter del Govern

    Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

  • Govern transparent

    Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament