Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Govern homenatja a Argelers els exiliats republicans i en destaca "els seus ideals, la seva resistència i la seva capacitat de superar l'adversitat"

  • El conseller Romeva ha encapçalat avui els actes de la Jornada en Memòria de l’Exili i la Deportació al Coll de Manrella (Alt Empordà) i Argelers (França)
  • Romeva: “Els exiliats que fugien del feixisme i d’una mort quasi segura, són avui les persones que busquen refugi i escapen d’altres guerres”
  • Aquesta és una jornada de reconeixement als exiliats republicans i a les persones que encara avui viuen l’exili i els desplaçaments forçosos, com les que han de suportar el drama humanitari de la Mediterrània

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha encapçalat aquesta tarda els actes de la Jornada en Memòria de l’Exili i la Deportació a Argelers (França), en el marc del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. També hi han participat l’alcalde d’Argelers, Antoine Parra i la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Els han acompanyat la directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia; el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, i el delegat del Govern a França, Martí Anglada. Guy Esclopé, consell del govern d’Occitània.
 
El conseller Romeva ha dit en l’acte al centre Jean Carrère d’Argelers, on hi ha assistit més de 800 persones, que “la millor mostra de que els ideals republicans continuen vius, és que avui som aquí per recordar la seva resistència i la seva capacitat de superar l’adversitat”. Durant la seva intervenció també ha remarcat que “hem de ser capaços de tractar les persones refugiades millor de com vam ser tractats quan nosaltres érem els refugiats”. Finalment, ha fet referència a la crisi a la Mediterrània en dir que “els exiliats que fugien del feixisme i d’una mort quasi segura, són avui les persones que busquen refugi i escapen d’altres guerres”.
 
En el mateix acte també hi ha intervingut Lluïsa Miralles, qui va viure al camp d’Argelers quan era una nena, vídua de Miquel Serra, qui va ser deportat al camp de Mauthaussen. També ha parlat Gilbert Susagna, qui també va viure al camp d’Argelers quan era un nen, i Jamal Waez, sirià i actualment refugiat a Catalunya. La jornada ha acabat amb la interpretació de la “Cançó d’Elna”, pel cantautor Joanjo Bosk, i la lectura del poema de Pere Quart “Corrandes d’exili” de la mà de l’actriu Sílvia Bel. El mal temps ha fet que aquest acte, previst a la platja d’Argelers, s’hagi fet al centre Jean Carrère del mateix poble.
 
La mateixa tarda el conseller Romeva i l’alcalde d’Argelers, Antoine Parra, han inaugurat la placa commemorativa de la Generalitat de Catalunya a la platja d’Argelers, en record a les desenes de milers de persones que van viure a la platja que va ser un camp de refugiats entre els anys 1939 i 1941. També hi ha assistit la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell
 
Amb aquesta jornada es pretén fer un acte de memòria i reconeixement als exiliats republicans. També generar consciència crítica i sensibilitat davant els exilis i els desplaçaments forçosos de població que s’estan produint actualment arreu del món, com ara el drama humanitari que avui viu la Mediterrània, un repte indefugible per al present i futur de la societat.
 
La jornada està organitzada pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, el Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), l’Associació d’Amics del MUME i el Consorci Municipal dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), i compta amb la col·laboració dels ajuntaments de La Jonquera, Argelers, Agullana i La Vajol.
 
Més informació:Cercador

Cercador

Destaquem

  • Twitter del Govern

    Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

  • Govern transparent

    Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament