Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Romeva: "Nosaltres hem estat refugiats i estem al costat de tots els que ho són avui"

  • El conseller Romeva participa en el primer acte de la Jornada en Memòria de l’Exili i la Deportació al Coll de Manrella (Agullana) 
  • La jornada continuarà a la tarda amb un acte a la platja d’Argelers (França) que comptarà amb una actuació musical del cantautor Lluís Llach, i l’actriu Sílvia Bel, i la col·locació d’una placa en record dels refugiats republicans 
  • Aquesta és una jornada de record als exiliats republicans i de conscienciació sobre les persones que avui viuen l’exili i els desplaçaments forçosos, com les que pateixen el drama humanitari de la Mediterrània

 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha encapçalat avui al matí el primer dels actes de la Jornada en Memòria de l’Exili i la Deportació que ha comptat amb la participació de més de 600 persones vinguda de diferents punts de del territori català. També hi ha assistit l’alcaldessa d’Agullana, Marina Gutés; la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, i director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas. Junts han travessat caminant la frontera entre Catalunya i França en homenatge als que ho van haver de fer fugint de la guerra i en record dels que encara avui han de superar fronteres pel mateix motiu. 
 
L’acte, organitzat en el marc del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, ha acabat amb una lectura de textos davant del monument dedicat als exiliats i deportats republicans situat al Coll de Manrella. En la seva intervenció el conseller Romeva ha recordat que “nosaltres hem estat refugiats i estem al costat de tots els que ho són avui” i ha afegit que “per això Catalunya està sempre disposada a oferir la seva ajuda als que la necessiten”. Finalment, ha declarat que “tota guerra significa una derrota de la humanitat” però que “som molts els que estem disposats a guanyar la batalla, pacífica però sense treva, a favor d’allò que més humans ens fa: l’amistat i la solidaritat entre persones i pobles”
 
El president de l’Associació Descendents de la Maternitat d’Elna (DAME) i membre de Fills i Filles de Republicans Espanyols i Infants de l’Èxode (FFRREEE), Serge Barba, ha conduit l’acte i la lectura de textos ha anat a càrrec de la presidenta de l’Amical de Ravensbruck en representació dels deportats, Anna Sallés, i Alma Sahinpasic, bosniana que va cercar refugi a Catalunya durant la guerra als Balcans, en representació dels exiliats actuals.
 
El conseller Romeva també ha visitat aquest matí el Mas Perxers (Agullana).  La masia on, en el moment de la retirada de les forces republicanes l'any 1939, van passar els darrers dies molts membres de la plana major del Govern de la República i de la Generalitat, com el president Lluís Companys, i nombrosos intel·lectuals. És el primer cop que un membre del Govern de la Generalitat visita el mas des de l’estada del govern republicà l’any 1939.
 
La jornada recorda que el 5 de febrer de 1939 pel Coll de Lli (La Vajol), van fugir centenars de civils i militars convertint-se en refugiats polítics en terra francesa, entre els quals es compten els màxims representants de les institucions republicanes, el President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, el President del Govern Basc, José Antonio de Aguirre, el President de la República, Manuel Azaña, així com personalitats com Carles Pi i Sunyer, Mercè Rodoreda, Pau Vila, Pere Quart o Pompeu Fabra, els quals partiren del Mas Perxers.
 
Amb aquesta jornada es pretén fer un acte de memòria i reconeixement als exiliats republicans alhora que generar consciència crítica i sensibilitat davant els exilis i els desplaçaments forçosos de població que s’estan produint actualment arreu del món, com ara el drama humanitari que avui viu la Mediterrània, un repte indefugible per al present i futur de la societat.
 
Els actes continuen aquesta tarda a la platja d’Argelers (França), l’indret on van malviure centenars de milers de refugiats republicans entre els anys 1939 i 1941. L’acte començarà a les 16.15h i comptarà amb una actuació musical del cantautor i diputat al Parlament de Catalunya, Lluís Llach, i l’actriu Sílvia Bel. Un acte on participaran persones que van viure al camp d’argelers i també de l’exili sirià, i que finalitzarà amb la col·locació d’una placa a la platja en record dels refugiats republicans escrita en aranès, català, castellà, anglès i francès.
 
Aquesta jornada està organitzada pel Museu Memorial de l’Exili (MUME) i el Memorial Democràtic en col·laboració amb els ajuntaments de La Jonquera, Argelers, Agullana i La Vajol, i l’impuls del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.
 
 
 Cercador

Cercador

Destaquem

  • Twitter del Govern

    Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

  • Govern transparent

    Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament