Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Romeva: "La diversitat és l'essència de Catalunya i d'Europa, i avui és més necessària que mai"

El Govern ha commemorat avui el Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust al Palau de la Generalitat

  • El Govern ha commemorat avui el Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust al Palau de la Generalitat
  • També hi ha participat Anna Bando, testimoni polonesa que va salvar la vida a una nena del gueto de Varsòvia

 
La Generalitat de Catalunya ha commemorat avui el Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust. L’acte s’ha fet al Palau de la Generalitat i ha estat encapçalat pel conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. En l’acte també hi ha participat el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, la catedràtica d’història i expresidenta de l’Amical Mauthausen, Rosa Toran, la germanista investigadora de la cultura alemanya, Rosa Sala Rose, i ha comptat també amb el testimoni d’Anna Bando, polonesa, qui juntament amb la seva mare va arriscar la llibertat i la vida per salvar una nena del gueto de Varsòvia.
 
El conseller Romeva ha recordat que l’Holocaust “no va ser cap guerra ni cap conflicte bèl·lic sinó un genocidi”. Ha opinat que “cal fer pedagogia social i divulgar què va ser l’holocaust, fent un recordatori del caràcter humà de les víctimes”. Romeva també ha destacat que “la història de les dues grans minories d’Europa, el poble jueu i el poble gitano, sempre ha estat i estarà lligada amb el poble català”, i ha afegit que “la diversitat és l’essència de Catalunya i Europa, i avui és més necessària que mai”.
 
La investigadora de la cultura alemanya Rosa Sala Rose ha explicat el periple de Jenny Kehr, jueva alemanya que havia arribat a Catalunya a peu fugint del nazisme. El 1942 va ser detinguda a Coll de Nargó i empresonada a la presó de dones de Les Corts de Barcelona, un dia abans de que anés a ser entregada als nazis a la frontera de Portbou. Conscient del que això significava, Jenny Kehr es va suïcidar a la cel·la de la presó barcelonina, en el que va ser “el seu últim acte de llibertat”, en paraules de Sala. La investigadora ha subratllat la importància de que s'especifiqués a la documentació de les autoritats franquistes que un dels motius de entregar-la era “per ser jueva”.
 
En l’acte la catedràtica d’història i expresidenta de l’Amical de Mauthausen i autora de llibres sobre l’extermini nazi, Rosa Toran, ha pronunciat la conferència “Josep Miret Musté, conseller de la Generalitat assassinat a Mauthausen”. Miret va ser, a més de conseller, un home clau en la resistència francesa i va morir en mans d’un membre de la SS. El 1985, l’Ajuntament de Barcelona, va dedicar un carrer a Miret, essent aquest el seu primer homenatge que ara es pot veure també en diverses plaques dedicades als deportats als camps nazis.
 
Ha estat especialment emotiu el testimoni d’Anna Bando, qui juntament amb la seva mare va arriscar la llibertat i la vida per salvar Lilka, una nena del gueto de Varsòvia. Durant quatre anys va compartir habitació amb ella, qui havia de viure amagada per no ser deportada. Ha explicat com vivien amb por quan algú trucava la porta, sempre amb el pànic que es tractés d’alemanys que buscaven jueus. Bando va rebre la medalla de Justa entre les Nacions que atorga Israel, la màxima distinció d’amistat amb aquest país per a persones que no són de confessió jueva.
 
Les Nacions Unides van escollir el dia 27 de gener com a data per a la commemoració de l’Holocaust, coincideix amb la data en què l’Exèrcit Roig va alliberar el camp d’Auschwitz-Birkenau.
 Cercador

Cercador

Destaquem

  • Twitter del Govern

    Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

  • Govern transparent

    Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament