Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Catalunya i Flandes signen un acord de cooperació per reduir la violència de gènere a Moçambic

 • El director general de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Manel Vila, i el secretari general del Departament d’Afers Exteriors del Govern de Flandes, Koen Verlaeckt, han signat avui l’acord a Brussel·les
 • Aquest acord servirà per finançar el projecte “Avançant el projecte dels drets de les dones i nenes – WONGI” que implementarà l’entitat ActionAid
 • L’objectiu del projecte és contribuir a crear un ambient segur, lliure de violència i d’abús sexual de les dones i nenes als districtes de Marracuene i Manhiça de la ciutat de Maputo

 
El director general de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Manel Vila, i el secretari general del Departament d’Afers Exteriors del Govern de Flandes, Koen Verlaeckt, han signat aquest divendres al migdia a Brussel·les un acord de cooperació entre Catalunya i Flandes per actuar conjuntament a Moçambic. En l’acte de signatura també hi ha assistit l’ambaixadora de Moçambic al Benelux i representant permanent davant de la Unió Europea, Ana Nemba, i el representant del Govern de Catalunya davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj.
 
Aquest acord servirà per finançar el projecte “Avançant el projecte dels drets de les dones i nenes – WONGI” que es portarà a terme amb l’entitat ActionAid International Moçambique (AAMoz) i té una dotació de 500.000 euros, dels quals el Govern de Flandes n’aportarà 400.000 euros i el Govern de Catalunya 100.000 euros.
 
En la seva intervenció Manel Vila ha assegurat que "l’eficàcia i l’eficiència de la cooperació per transformar desigualtats i promoure la defensa dels drets humans, especialment de les dones, depèn de la capacitat dels actors de sumar sinèrgies, recursos i coneixements”. En aquest sentit, ha remarcat que des del Govern “apostem per promoure la coordinació de tots els actors per poder fer una veritable cooperació de país, transformadora, de qualitat i de referència” i ha afegit que “acords com els d’avui ens permeten compartir experiències i coneixements, a més d’impulsar la governança democràtica en les comunitats on treballem”.
 
El representant flamenc, Koen Verlaeckt, ha dit en l’acte de signatura que “tant Flandes com Catalunya han estat durant anys actuant a Moçambic i durant els últims tres anys hi hem estat cooperant intensament. Estem més que contents de sumar forces una altra vegada en aquest projecte. Sens dubte un cop més ens tornarem a beneficiar de l’experiència catalana a l’hora de treballar amb organitzacions sobre el terreny. Gràcies a la nostra cooperació, les dones joves de Moçambic tindran les eines necessàries per defensar els seus drets en educació i salut sexual i reproductiva.” 
 
L’objectiu del projecte és contribuir a crear un ambient segur, lliure de violència i d’abús sexual de les dones i nenes als districtes de Marracuene i Manhiça, a la província de Maputo. El repte és que l’any 2019 prop de 30.000 dones i nenes hagin pogut millorar la seva autoconfiança amb l’adquisició de coneixements sobre els seus drets d’accés a l’educació, a la salut, de control de la seva vida i dels seus cossos, i així puguin trencar el silenci i desafiar la violència de gènere.
 
Per tal d’aconseguir l’objectiu és treballarà per donar a conèixer els drets de les dones i nenes; promoure un grup d’experts en drets de les dones i en la protecció contra la violència de gènere que treballi en els centres de serveis integrats dels dos districtes; treballar amb el govern local perquè disposin dels recursos necessaris per a poder aplicar les lleis i polítiques de protecció de les dones, per exemple la llei contra la violència domèstica i l’estratègia contra el matrimoni precoç; i aconseguir que les dones i nenes tinguin accés a la informació, als serveis de salut i educació bàsics.
 
Per a dur a terme aquest projecte els governs de Catalunya i Flandes han identificat l’entitat moçambiquesa ActionAid, integrada a la federació Action Aid Internacional, la qual treballa al país des del 1998. El Departament d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya –a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)- portarà a terme la coordinació entre els tres actors implicats, mentre que el seguiment i supervisió del projecte serà compartida entre els Departament d’Afers Exteriors dels Governs de Catalunya i de Flandes.
 
Moçambic és un dels tretze països prioritaris per a la cooperació catalana, tal com contempla el Pla director de Cooperació al Desenvolupament 2015-2018, i compta amb un representant de l’ACCD sobre el terreny. La cooperació catalana té una dilatada trajectòria i l’experiència a Moçambic que li permet disposar d’un coneixement acumulat important. També en destaca la seva presència permanent sobre el terreny que facilita la capacitat d’implementació dels projectes de cooperació.
 Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Raül Romeva i Rueda
 • Responsable comunicació
  Anna Molas