• Inici >
 • Acords de govern >
 • El Govern compleix el 86% dels acords ...
 • Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
  Enllaçar | Imprimir

  El Govern compleix el 86% dels acords adoptats en el darrer Ple de pobresa i desigualtats

  • L’Executiu ha analitzat l’informe sobre el grau de compliment de les mesures recollides a la Resolució 577/X del Parlament de Catalunya, a les portes del debat sobre l’emergència social que s’inicia demà. Un ple que el Govern aborda “amb responsabilitat i sentit de realisme” i amb tota la “voluntat d’acordar” mesures de lluita contra la pobresa i la desigualtat
  • La Resolució recull un ampli paquet de 158 mesures de lluita contra la pobresa en diferents àmbits com ara les beques menjador, la renda mínima d'inserció, el consum energètic, el transport públic, l'habitatge social o una finestreta única per atendre les necessitats socials
  • El Govern aprova sol·licitar l’adhesió de la Generalitat de Catalunya al FLA 2016
  • El Govern commemora el Dia Internacional de les Dones ratificant el “ferm compromís” amb el desplegament de tots aquells instruments que permetin avançar cap a una Catalunya on “la igualtat sigui una plena realitat”
  El Govern ha complert el 86% dels acords adoptats en el ple monogràfic sobre pobresa i desigualtats celebrat al Parlament de Catalunya els dies 12 i 13 de març de 2014. Concretament, ha finalitzat un 75% de les actuacions i ha endegat un 11% de mesures de continuïtat. La resta d’actuacions, un 14%, estan actualment en curs.
   
  Així ho detalla l’informe presentat avui al Consell Executiu, en què es fa un seguiment dels esforços duts a terme pel Govern per donar resposta a aquesta prioritat social que es tractarà a partir de demà en el debat sobre emergència social que s’iniciarà al Parlament de Catalunya. Un ple que el Govern aborda “amb responsabilitat i sentit de realisme” i amb tota la “voluntat d’acordar” mesures de lluita contra la pobresa i la desigualtat.
   
  Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu. “Calen mesures de xoc immediates i també d’altres de major calat, canvis més estructurals i per tant a mig termini”, ha precisat.
   
  La participació del Govern en aquest ple monogràfic s’iniciarà amb la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.  A continuació, i en aquest ordre, hi participaran el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; la consellera de la Presidència, Neus Munté; la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs; la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el conseller de Salut, Antoni Comín.
   
  Com a resultat del ple monogràfic de fa dos anys, el Parlament va aprovar la Resolució 577/X, que recull un conjunt de directrius per a l'acció governamental dins dels àmbits competencials dels diferents departaments. En aquest sentit, identifica 158 mesures que ha d'emprendre el Govern en diferents àmbits, com ara les beques menjador, la renda mínima d'inserció, el consum energètic, el transport públic, l'habitatge social o una finestreta única per atendre les necessitats socials.
   
  Algunes de les actuacions més destacades han estat:
  • Mesures destinades a infants i joves de famílies vulnerables (cobertura de necessitats bàsiques i lleure educatiu durant l’estiu i nou model de centres oberts).
  • Cobertura del 100% de la beca menjador per a l’alumnat amb risc social greu.
  • Manteniment del caràcter universal de l’atenció sanitària pública.
  • Nou servei de distribució d’aliments.
  • Lluita contra la pobresa energètica.
  • Accions per a la millora de l’ocupabilitat de les persones amb més dificultat per accedir al mercat de treball.
  • Fer efectiva la prestació de la renda mínima d’inserció a totes les persones que tenen dret a rebre-la.
  • Ampliació dels ajuts econòmics per a manteniment i accés a l’habitatge.
  • Suport a les entitats per desenvolupar accions de lluita contra la pobresa.
  Grau de compliment per eixos
   
  Les mesures recollides en la Resolució del Parlament estan organitzades en onze eixos:
   
  1.    Objectius del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, indicadors de risc i coordinació entre institucions i entitats.
  2.    Redistribució de la riquesa: les polítiques fiscals de rendes.
  3.    Accés al treball com a instrument bàsic d’inclusió social.
  4.    Garantia del dret a l’habitatge.
  5.    Accés als serveis de primera necessitat.
  6.    Prevenció dels riscos en matèria de salut.
  7.    Pobresa en la infància i l’adolescència.
  8.    Pobresa i desigualtat en el jovent.
  9.    Pobresa en el col·lectiu de la gent gran.
  10. Garantia del dret a la mobilitat.
  11. Intervenció comunitària en barris.
   
  Per eixos, el grau de compliment de les mesures és el següent:
   
  EIX
   
  TOTAL
  MESURES
  %
  Finalitzades
  % En continuïtat
  % En curs
   I. OBJECTIUS DEL PACTE PER A LA LLUITA CONTRA LA POBRESA, INDICADORS DE RISC I COORDINACIÓENTRE INSTITUCIONS I ENTITATS
  16
  50%
  12,5%
  37,5%
   II. REDISTRIBUIÓ DE LA RIQUESA: LES POLÍTIQUES FISCALS DE RENDES
  18
  55,56%
  16,67%
  27,77%
   III. ACCÉS AL TREBALL COM A INSTRUMENT BÀSIC D’INCLUSIÓ SOCIAL
  27
  77,78%
   
  22,22%
   IV. LA GARANTIA DEL DRET A L’HABITATGE
  22
  90,90%
  4,55%
  4,55%
   V. ACCÉS ALS SERVEIS DE PRIMERA NECESSITAT
  17
  70,59%
  23,53%
  5,88%
   VI. PREVENCIÓ DELS RISCOS EN MATÈRIA DE SALUT
  11
  72,73%
  9,09%
  18,18%
   VII. POBRESA EN LA INFÀNCIA I L’ADOLESCÈNCIA  
  21
  76,19%
  14,29%
  9,52%
   VIII. POBRESA I DESIGUALTAT EN EL JOVENT
  9
  88,89%
  11,11%
   
   IX. POBRESA EN EL COL·LECTIU DE LA GENT GRAN
  5
  60%
  40%
   
   X. GARANTIA DEL DRET A LA MOBILITAT
  9
  100%
   
   
   XI. INTERVENCIÓ COMUNITÀRIA EN BARRIS
  3
  100%
   
   
   
   
  TOTAL 
  158
  74,68%
  10,76%
  14,56%
               
   
  La situació de la pobresa a Catalunya
   
  L’any 2014, la taxa de risc de pobresa es va situar en el 20,9% a Catalunya. La mitjana espanyola va ser del 22,2% i la de la UE-28, del 17,2%. El grup d’edat amb un risc de pobresa més elevat és el dels menors de 16 anys, amb una taxa del 28,8%.
  El llindar del risc de pobresa se situa en 9.767 € per a les llars d’una persona i 20.512 € en una llar formada per dos adults i dos infants. La taxa de risc de pobresa abans de tot tipus de transferències socials és del 46,4%. Si es comptabilitzen totes les transferències socials, es redueix fins al 20,9%.
  La taxa AROPE (At Risk of Poverty and/or Exclusion), que agrupa el risc de pobresa, la baixa intensitat del treball i la privació material severa segons l’Estratègia Europa 2020, se situa en 26,0% a Catalunya, a l’Estat espanyol és del 29,2% i a la UE-28 és de 24,4%.
   
  El Govern aprova sol·licitar l’adhesió de la Generalitat de Catalunya al FLA 2016
  El Govern ha aprovat sol·licitar formalment l’adhesió de la Generalitat al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per al 2016. El Departament d’Economia i Hisenda xifra les necessitats de finançament en forma de préstec per a aquest any en 7.520 milions d’euros, d’acord amb els criteris establerts a la normativa del Fons.
   
  D’aquests 7.520 milions d’euros, 639 es destinaran a atendre l’objectiu de dèficit fixat per l’Estat per a aquest any (0,3% del PIB). La resta, 6.881 milions, serviran per cobrir els venciments de valors emesos, préstecs nacionals a llarg termini i préstecs internacionals, el retorn de les liquidacions negatives del model de finançament acordat al CPFF i el finançament de préstecs associats a mecanismes de liquiditat activats pel Ministeri d’Hisenda des de l’any 2012 (FLA i Fons de Pagament a Proveïdors).
   
  A finals de febrer, el Ministeri d’Hisenda ja va comunicar al Departament d’Economia l’import del FLA assignat a Catalunya per al primer trimestre del 2016, que va xifrar en 2.041,8 milions d’euros. El Departament està pendent que Hisenda aprovi la quantitat definitiva que adjudicarà a la Generalitat per a la resta de trimestres de l’any 2016.
   
  D’altra banda, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, es reunirà aquesta tarda amb el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos. Es tracta d’una trobada, segons ha detallat la portaveu Munté, emmarcada en els contactes “normals” que el Govern ha de mantenir amb l’Executiu espanyol, tot i que aquest estigui en funcions, per continuar tractant els aspectes econòmics “rellevants” que afecten el dia a dia i les necessitats dels ciutadans i les empreses.
   
   
  Dia Internacional de les Dones
   
  Aprofitant la coincidència de la reunió de l’Executiu d’avui amb la celebració del Dia Internacional de les Dones, la portaveu Munté ha volgut ratificar el “ferm compromís” del Govern amb el desplegament de tots aquells instruments que permetin avançar cap a una Catalunya on la igualtat sigui una plena realitat”.
   
  En aquest sentit, la consellera de la Presidència i màxima responsable de les polítiques d’igualtat del Govern, ha posat com a exemple la llei d'igualtat efectiva dones- homes aprovada fa alguns mesos al Parlament de Catalunya.
   
  Aquest compromís es visualitzarà de forma simbòlica en l’acte institucional del 8 de març que el Govern celebrarà aquesta tarda al Palau de la Generalitat, i durant el qual refermarà el compromís amb l’equitat i el “rebuig total i absolut” a qualsevol forma de discriminació envers les dones i els seus drets.
   
   
  El Govern posa en marxa el Programa de preinscripció universitària per millorar el servei d’atenció a prop de 90.000 estudiants
   
  En l’àmbit de l’ensenyament superior, el Govern ha aprovat la creació del Programa de gestió de la preinscripció universitària per gestionar de manera òptima els diferents processos d’admissió a la universitat, des de les proves d’accés a la universitat fins a la preinscripció universitària de les 7 universitats públiques de Catalunya i la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, que afecten aproximadament 90.000 usuaris.
   
  La Secretaria d’Universitats i Recerca, adscrita al Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Oficina d’Accés a la Universitat (OAU), gestiona el procés de preinscripció universitària per encàrrec de les universitats catalanes.
   
  Els processos d’admissió que es duen a terme des de l’OAU durant els mesos de juny a novembre corresponen a les proves d’accés a la universitat i a la preinscripció universitària de les convocatòries de juny, de setembre i d’octubre; la preinscripció universitària de retitulats, i la preinscripció al Màster de formació del professorat d’Educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyament d’idiomes.
   
  S’incorporen 17 efectius a l’Oficina d’Accés a la Universitat per reforçar la gestió de les proves d’accés a la universitat (PAU) i els processos de preinscripció universitària a les 7 universitats públiques del país i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.
   
   
  D’altra banda, el Govern ha aprovat els nomenament següents:
   
  Departament d’Ensenyament
   
  ·         Jordi Ficapal Mestres, president del Consell Català de Formació Professional
   
  Departament d’Empresa i Coneixement
   
  ·         Francesc Ramon Subirada, director general de Recerca
  ·         Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana del Consum
   


  Cercador

  Cercador

  Destaquem